pete pe dinti

Ti-au aparut pete pe dinti? Iata lista alimentelor “nocive” pentru albul dintilor! Lasa un comentariu

Daca te numeri printre persoanele care s-au trezit cu pete pe dinti, cu siguranta discutam de un iubitor de cafea, vin rosu sau alte bauturi si alimente intens colorate, fie natural sau artificial. Cafeaua de dimineata este cel mai bun energizat, dar si cel mai nociv pentru albul natural al dintilor. De fapt, stomatologii subliniaza ori de cate ori au ocazia ca tot ea este responsabila pentru aparitia petelor maronii si galbene pe dinti in cazul celor care poarta aparat dentar.

Pete pe dinti maronii si galbene: Apar cand vor, dispar cand vrem!

 

Daca iti poti pata hainele, cu siguranta ca iti poti pata si dintii. Aceasta regula este, de asemenea, valabila si in cazul cafelei. Cafeaua contine compusi numiti taninuri, care sunt un tip de polifenol si se descompun in apa. Acestia se gasesc si in bauturi cum ar fi vin sau ceai. Taninurile determina compusii de culoare sa se lipeasca de dinti. Cand acesti compusi se lipesc, pot lasa in urma o nuanta galbena nedorita. Este nevoie doar de o cana de cafea pe zi pentru a produce pete pe dinti de culoare maronie sau galbena.

Cum puteti evita patarea dintilor fara a renunta la cafea, ceai sau vin?

Daca sunteti iubitori de cafea, trebuie sa stiti ca nu trebuie neaparat sa renuntati la a o consuma. Uneori, puteti scapa de petele de cafea de pe dinti prin curatiri bianuale. De asemenea, puteti completa curararea profesionala cu remedii homemade. De exemplu, periajul dintilor cu bicarbonat de sodiu de doua ori pe luna poate albi dintii si elimina petele maronii si galbene de pe dinti.

Puteti reduce petele de cafea folosind in mod regulat o pasta de dinti antibacteriana si benzi de albire. In egala masura, este recomandat sa inlocuiti periuta de dinti manuala cu o periuta de dinti electrica profesionala care ofera mai multa putere de curatare, cu rol in albirea dintilor, inlaturarea placii bacteriene cu pana la 99,9% sau indepartarea petelor de pe dinti (optiunile standard / medium).

Dinti patati si respiratie neplacuta, cauzate de cafea

Ca orice bautura colorata, cafeaua poate provoca dezvoltarea numarului de bacterii in gura, ceea ce poate duce la eroziunea dintilor si a smaltului. Acest lucru poate determina dintii sa devina subtiri si fragili.

Cafeaua poate provoca, de asemenea, respiratia urat mirositoare cunoscuta drept halitoza. Pentru a evita aceste probleme, consumati alimente inainte de a bea cafea si folositi o perie pentru limba si o periuta de dinti dupa ce ati terminat de baut cafeaua.

Prevenirea dintilor patati de cafea

pete maronii pe dintiA renunta la cafea nu este nici pe departe o optiune; preveniti petele de pe dinti, insa, prin reducerea consumului de cafea si alte bauturi cu potential de patare a dintilor. Puteti opta pentru o singura cana de cafea dimineata si ceai verde mai tarziu in cursul zilei.

De asemenea, evitati frisca si zaharul, deoarece acestea accelereaza dezvoltarea bacteriilor care decoloreaza dintii. Atunci cand consumati cafea, este recomandat sa nu o serviti alaturi de gogosi sau alte dulciuri consumate, de obicei, dimineata, iar aceasta pentru a preveni acumularea bacteriilor. In plus, beti un pahar de apa dupa ce ati terminat cafeaua pentru a va clati gura si dintii.

Daca preferati cafeaua cu gheata, beti-o prin intermediul unui pai pentru a reduce riscul de pete pe dinti. In cele din urma, periati-va dintii in jur de 30 de minute dupa ce beti cafea si numai dupa clatirea gurii cu apa.

Nu uitati, de altfel, cat de acida este cafeaua. Periajul dintilor imediat dupa ce mancati sau beti ceva acid slabeste smaltul dintilor si cauzeaza colorarea acestora. Consumul anumitor alimente ar putea, de asemenea, ajuta la remedierea petelor. Fructe si legume crude – cum ar fi capsunile si lamaile – contin fibre naturale care curata dintii prin descompunerea bacteriilor.

Alte alimente si bauturi care pateaza dintii

Desigur, cafeaua nu este singurul vinovat de colorarea dintilor. Pentru a va pastra un zambet alb, aveti grija la alte alimente si bauturi care pot lasa in urma pete galbene si maronii pe dinti.

Acestea includ:

  • Acadele;
  • Vin rosu;
  • Caramele;
  • Coca-Cola;
  • Ceai negru;
  • Bauturi energizante;
  • Tomate si sosuri de rosii;
  • Fructe de padure (afine, mure, cirese).

Veste buna pentru iubitorii de cafea

Puteti consuma in continuare cafea de dimineata simultan cu un zambet alb si sanatos. Cum va bucurati de cafea si in acelasi timp sa evitati formarea petelor pe dinti? Pur si simplu consumati cu moderatie. Dentistii sugereaza nu mai mult de doua cesti de cafea pe zi. In plus, nu neglijati periajul obisnuit si vizitele la cabinetul stomatologic de (cel putin) doua ori pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *